Truskawkowy torcik



Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja lekkiego tortu z masą owocową. Akurat ja użyłam truskawek, ale to naprawdę może być dowolny rodzaj owoców, najlepiej używać sezonowych, ponieważ są wtedy najsmaczniejsze. Lubię masy z owocami, ponieważ dzięki nim tort jest świeży i lekki. Tort należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzony, wtedy jest najlepszy. Biszkopt bierze udział w akcji kulinarnej "Cukier z głową". Nie bójmy się cukru, ponieważ wszystkiego możemy używać w kuchni znając umiar, więcej informacji na temat słodzenia znajdziecie na stronie www.uczymyjakslodzic.pl .

Mój tort miał trzy warstwy biszkoptu. Przepis na biszkopt biały znajdziecie tutaj, ale jeśli lubicie możecie wykorzystać biszkopt kakaowy, jak go wykonuję możecie przeczytać tutaj.


Składniki na masę:

  • 600 ml śmietany 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g  truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru (u mnie Diamant)
  • 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki (250 ml) wody
Wykonanie:

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w połowie szklanki wrzątku, gdy się rozpuści dodaję żelatynę i wszystko mieszam aby się rozpuściło i odstawiam do ostygnięcia. Sama kroję wcześniej umyte i osuszone truskawki na mniejsze kawałki i przekładam je na sitko, aby pozbyć się chociaż części soku z owocu. Następnie ubijam śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru. W osobnej misce rozbijam mascarpone z dwiema łyżkami cukru i dodaję do tego mieszankę tężejącej galaretki z żelatyną. Gdy wszystko się ze sobą połączy dodaję owoce i łączę je z serkiem mikserem. Na końcu dodaję bitą śmietanę i albo łączę ją z resztą składników mikserem na niskich obrotach albo za pomocą szpatułki. 

Biszkopty nasączam sokiem z truskawek rozcieńczonym ugotowaną, zimną wodą. 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty